2011. március 18., péntek

Burgonyás pite

Nem is tudtam hogy ennyire szeretek gyúrni. És nem csak a kondi teremben, hanem otthon is. Remek kis tészta recept amibe egy kis fantáziával sok mindent belevarázsolhatunk, és ezt szó szerint.
Először is gyúrunk egy tésztát. Hozzávalók: 30dkg liszt, 2,5dl joghurt, egy kis kanál só, és fél tasak sütőpor. Egy öblös tálban ezeket jól elkeverjük, majd lassan elkezdjük összegyúrni. Türelem kell hozzá, mert nem fog rögtön összeállni, de kis idő után szép sima tésztát kapunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 30*50cm ovális alakúra. Ekkor kettőbe vágjuk és megtöltjük az egyik szélén töltelékkel, hogy majd rátudjuk hajtani a tésztát. Ebből a mennyiségből én 2 lepényt készítettem, de ha vékonyabbra nyújtjuk akár négybe is oszthatjuk a tésztát.
A töltelék: 3 darab főtt majd meghámozott burgonyát lereszelünk. Ehhez keverünk egy apró kockákra felaprított hagymát,pl lila hagymát, reszelt fokhagymát, túrót vagy sajtot 10 dkg, petrezselymet vagy egy kis kaprot. Ezt jól elkeverjük, megsózzuk borsozzuk. Miután a tésztára kanalaztuk széleit jól összezártuk a tölteléket elsimítjuk a lepény belsejében.
Tepsit vajazzuk és a két lepényt belefektetjük, és 15-20 perc alatt megsütjük 200 fokon. Mikor kész, vízzel megkenegetjük a tetejét.





Jó étvágyat!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése